Cetatile Ponorului - (Complex karst Fortress of Ponor)


Publiziert von gabiavram , 14. Januar 2013 um 11:40.

Region: Welt » Romania » Carpati » Muntii Apuseni
Tour Datum:21 Juni 2012
Wandern Schwierigkeit: T3+ - anspruchsvolles Bergwandern
Schneeshuhtouren Schwierigkeit: WT3 - Anspruchsvolle Schneeschuhwanderung
Wegpunkte:
Geo-Tags: RO 
Zeitbedarf: 2:00
Aufstieg: 950 m
Zufahrt zum Ausgangspunkt:Cabana Cetatile Ponorului sau Poiana Glavoi(La Grajduri) - marcaj punct albastru
Zufahrt zum Ankunftspunkt:traseul este in circuit
Unterkunftmöglichkeiten:Cabana Cetatile Ponorului

       Cetățile Ponorului sunt situate pe platoul carstic Padiș la capătul aval al Văii Cetăților, la 950 m altitudine. Se poate ajunge de la Padiș pe marcajul punct albastru (2 ore de mers) și șoseaua forestieră care se desface din șoseaua Pietroasa — Padiș. Peștera se afla la 46°33′50″N, 22°42′11″E
Cetatile Ponorului reprezinta fara indoiala cel mai grandios fenomen carstic al Romaniei, cunoscut si apreciat in intreaga lume.
Cetatile Ponorului sunt constituite din trei circuri mari de stanca, aflate intr-o imensa depresiune impadurita, adanca de 300 m, partea ei superioara avand un diametru de peste 1km. Culmile inconjuratoare care inchid circular depresiunea sunt taiate doar intr-un singur loc de canionul Vaii Cetatilor.
Poteca de acces porneste de la drumul forestier si coboara treptat prin padure, pe un teren accidentat, paralel cu Valea Cetatilor pana in Dolina I. Peretele lateral de vest, inalt de peste 150 m este perforat de un portal ce depaseste 70 m inaltime la baza caruia se pierde Valea Cetatilor. Imensul portal al Cetatilor Ponorului, sugereaza o ogiva gotica devenita un fel de simbol al carstului Muntilor Apuseni. Molizii aninati in pereti sunt singurul termen de comparatie pentru uriasa dimensiune a portalului si a peretelui in care este sapat. In partea stanga se zareste partea superioara a unui perete si mai inalt ce strajuieste Dolina III, cu cele doua balcoane de barne aninate deasupra prapastiei.
In partea dreapta a Portalului, o limba de grohotis urca pe sub o arcada in Dolina II. Aceasta este de fapt un aven circular de 200 m inaltime, avand la baza doua ferestre: portiunea de acces dinspre Dolina I pe sub Portal si o fereastra spre tunelul subteran al Pesterii Cetatile Ponorului.
Tot sub Portal, in partea stanga, un tunel inundat aduce la lumina pentru putin timp apa ce provine din Lumea Pierduta si care se pierde cativa kilometri mai sus in Pestera de la Caput.
In Dolina III se poate patrunde din Dolina I, urcand pe scarile metalice din stanga Portalului si depasind pragul ce separa cele doua circuri. Dolina III are forma de triunghi cu latura de 300 m, avand in mijloc un portal spre care coboara imense limbi de grohotis. In partea sa vestica, deasupra galeriei de acces spre sectorul subteran, se inalta un perete perfect vertical de peste 200 m, cu mici brane inundate de vegetatie, in partea sa superioara fiind amenajate doua balcoane din lemn. In partea sudica, poteca turistica urca costis pe panta abrupta a unui valcel spalat de torenti, spre balcoane.
Balcoanele, in numar de patru, doua deasupra Dolinei III si doua deasupra Dolinei II, permit contemplarea dimensiunilor impresionantului complex carstic al Cetatilor Ponorului.

  http://romaniasinatura.wgz.ro/menu/parcuri-naturale-din-romania/parcul-natural-apuseni 


Tourengänger: gabiavram


Galerie


Slideshow In einem neuen Fenster öffnen · Im gleichen Fenster öffnen


Kommentare (2)


Kommentar hinzufügen

paoloski Pro hat gesagt:
Gesendet am 14. Januar 2013 um 20:16
In Romania really you have several magnificent places! Thank you for your reports. Maybe one day I can visit your beautiful country.
Kind regards from Italy, Paolo

gabiavram hat gesagt: RE:
Gesendet am 17. Januar 2013 um 08:01
Paolo, thanks for the appreciation, but the Romanian's activity on this site is very small, I have many friends on www.panoramio.com, but I have not managed to attract friends here.

Greetings from Bucharest,Gabi


Kommentar hinzufügen»